Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αλλιώς αφροδίσια νοσήματα, ονομάζονται οι ασθένειες ή οι μολύνσεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στις μέρες μας έχει επικρατήσει ο όρος «σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις», καθώς περιέχει ένα πιο ευρύ εννοιολογικό φάσμα.

Έτσι σύμφωνα με αυτό τον όρο, ένα άτομο είναι πιθανό να μολυνθεί και μπορεί δυνητικά να μολύνει άλλους, χωρίς να νοσεί. Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται και με την χρήση βελονών, μετά την χρήση του από ένα μολυσμένο άτομο, αλλά και μέσω της γέννας και του θηλασμού.

Κύστες Ωοθηκών

Ποιες είναι οι βασικές πηγές μόλυνσης των ΣΜΝ;

Οι βασικές πηγές μόλυνσης είναι οι εξής:

  • Τα αφροδίσια υγρά
  • Το σάλιο
  • Ο βλεννογόνος ή το δέρμα

Μολύνσεις μπορούν όμως να μεταδοθούν και από:

  • Περιττώματα
  • Ούρα
  • Ιδρώτα

Ποια είναι τα σοβαρότερα ΣΜΝ για τις γυναίκες;

Οι γυναίκες κατά κανόνα αντιμετωπίζουν συχνότερες και σοβαρότερες επιπτώσεις από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μάλιστα, ένα ποσοστό της τάξεως του 10 – 20% των γυναικών οι οποίες έχουν γονόρροια ή χλαμύδια, εμφανίζουν φλεγμονώδη πυελική νόσο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να περάσει ακόμα και απαρατήρητη. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Χρόνιο πόνο
  • Υπογονιμότητα
  • Έκτοπη κύηση

Ο ιός των θηλωμάτων (HPV) επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ορισμένοι τύποι του, έχουν στενή σύνδεση με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Ακόμα, οι γυναίκες που έχουν από κάποιο ΣΜΝ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενδέχεται να εμφανίσουν ουρολοίμωξη και πρόωρο τοκετό. Αυτό καταλήγει να είναι επικίνδυνο και για την υγεία του ίδιου του μωρού, μιας και ορισμένα συμπτώματα των ΣΜΝσυνδέονται με την εμφάνιση πρόωρου τοκετού.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες των ΣΜΝ;

Δεν παρουσιάζουν όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπτώματα και ενδέχεται ο χρόνος εμφάνισης να μην είναι άμεσος. Δηλαδή να μην παρουσιαστούν συμπτώματα αμέσως μετά την μόλυνση. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει ασθένεια χωρίς κανένα σύμπτωμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε άλλα άτομα.

έγκαιρος εντοπισμός και η κατάλληλη θεραπεία, είναι οι βασικοί παράγοντες της μείωσης των πιθανοτήτων μετάδοσης της ασθένειας, καθώς και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι ένα νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia Trachomatis. Τα βακτήρια αυτά πολλαπλασιάζονται μέσα στα κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλουν.

Τα συμπτώματα παρατηρούνται 10-20 μέρες μετά την μόλυνση. Μεταδίδονται μέσω της στοματικήςκολπικής και πρωκτικής συνουσίας. Επειδή η λοίμωξη αυτή συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενδέχεται να μην γνωρίζει η γυναίκα ότι μολύνθηκε.

Το 75% των γυναικών δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Για τη διάγνωση απαιτείται μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής πιθανά συμπτώματα:

  • Ασυνήθιστες εκκρίσεις
  • Αίσθημα καψίματος στην ούρηση
  • Πόνο στην λεκάνη

Τα χλαμύδια μπορούν να θεραπευτούν με την χρήση αντιβιοτικών.

Βλεννόρροια, Γονόρροια

Προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου, το οποίο είναι γνωστό ως Neisseria gonorrhoeae. Είναι αρκετά τα άτομα που προσβάλλονται από την νόσο και δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Στις περιπτώσεις που υπάρξουν συμπτώματα, εκδηλώνονται 10 μέρες περίπου, μετά από την μετάδοση.

Η συμπτωματολογία είναι ίδια με τα χλαμύδια. Οι γυναίκες που είναι έγκυες και προσβάλλονται από την νόσο, αν δεν προχωρήσουν σε θεραπεία, μπορεί να μεταδώσουν το μικρόβιο στο παιδί.

Η γονόρροια θεραπεύεται με την χρήση αντιβιοτικών και από τους δυο συντρόφους.

Έρπης Των Γεννητικών Οργάνων

Ο έρπης στα γεννητικά όργανα είναι ίσως το συχνότερο ΣΜΝ και αποκαλείται γεννητικός έρπης. Ο ιός μπορεί να προσβάλλει και το έμβρυο κατά τον τοκετό και αυτός είναι ο λόγος που προτιμάται η καισαρική τομή.

Τα συμπτώματα μπορεί να έχουν διάρκεια 2-3 εβδομάδες και περίπου τα 2/3 όσων έχουν μολυνθεί, δεν το γνωρίζουν.

Τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνουν:

  • Εξανθήματα
  • Πόνο στην ούρηση
  • Φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στους γλουτούς, στον πρωκτό, ή το στόμα
  • Κνησμός, πόνος, διόγκωση λεμφαδένων

Ο γεννητικός έρπης δεν έχει οριστική θεραπεία και μπορεί να παρουσιάσει υποτροπές. Με την χορήγηση βέβαια κάποιων αντιικών φαρμάκων, επιτυγχάνεται μείωση των συμπτωμάτων και των εξάρσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η θεραπεία να αρχίζει νωρίς, αμέσως όταν παρατηρούνται τα συμπτώματα. Εάν η θεραπεία αρχίσει έπειτα από την τρίτη μέρα των συμπτωμάτων, η πιθανότητα υποτροπής είναι 50%.

Κονδυλώματα HPV

Αποτελούν μια ολόκληρη ομάδα ιών. Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και προσβάλλουν κυρίως:

  • Τον τράχηλο της μήτρας
  • Το αιδοίο
  • Τον κόλπο

Αρχικά εμφανίζονται είτε ως μικρά σπυράκια, είτε ως μυρμηγκιές-εξογκώματα. Συνήθως δεν εμφανίζουν πόνο και ούτε κάποιο άλλο σύμπτωμα. Αν η γυναίκα που είναι έγκυος προσβληθεί και δεν προχωρήσει στην απαραίτητη θεραπεία, κινδυνεύει να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο.

Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται με τοπικές αλοιφές, καθώς και με κρυoπηξία και laser. Υπάρχει ακόμα και χειρουργική αφαίρεσή τους, όταν παρουσιάζουν μεγάλο μέγεθος.

Σύφιλη

Η σύφιλη προκαλείται από ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται Treponema Pallidum. Μπορεί να προκαλέσει παράλυσηψυχικές διαταραχές ακόμα και θάνατο.

Προσβάλλει:

  • Επιδερμίδα
  • Ιστούς
  • Όργανα του σώματος
  • Εγκέφαλο
  • Νεύρα

Η σύφιλη μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:

  • Σεξουαλική επαφή
  • Δερματικά έλκη σε γεννητικά όργανα, κόλπο, αιδοίο, τράχηλο, στόμα

Τα έλκη αυτά είναι σκληράκόκκινα και δεν δημιουργούν πόνο. Εμφανίζονται μικρές πληγές, που συνοδεύονται από πρήξιμο στους αδένες.

Στα αρχικά στάδια της σύφιλης μπορεί να γίνει χρήση αντιβιοτικών για την θεραπεία της μόλυνσης. Αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, τότε οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα μεταγενέστερα στάδια, είναι μη αναστρέψιμες

Όταν η σύφιλη μείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε:

  • Νευρικό σύστημα
  • Καρδιά
  • Εγκέφαλο
  • Θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις

Καθώς η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί, προκαλώντας τεράστιες δυσμορφίες, για τον λόγο αυτό στους πρώτους 4 μήνες της εγκυμοσύνης γίνονται προληπτικά αιματολογικές αναλύσεις.

Ηπατίτιδα Β Και Ηπατίτιδα C

Πρόκειται για λοιμώξεις από ιούς, οι οποίοι προκαλούν φλεγμονές στο ήπαρ. Μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αν και η ηπατίτιδα C μεταδίδεται συχνότερα με την χρήση μολυσμένων βελόνων.

Ιός Της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV)

Πρόκειται για τον ιό ο oποίος προκαλεί το AIDS. Το χαρακτηριστικό αυτού του ιού είναι πως επιτίθεται και καταστρέφει συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια (Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα), τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόληψη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η πρόληψη είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματική θεραπεία και την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία είναι ανίατα, όπως ο ιός HIV και ο έρπης. Η πιο αποτελεσματική μορφή πρόληψης της σεξουαλικής μετάδοσης των ΣΜΝ, είναι η αποφυγή της επαφής με μέλη του σώματος ή υγρά, που μπορεί να καταλήξουν σε μετάδοση του ιού από τον μολυσμένο σύντροφο.

Η σωστή χρήση προφυλακτικού μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο. Παρά την αποτελεσματικότητα όμως του προφυλακτικού στην μείωση της έκθεσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να συμβεί μετάδοση κάποιας νόσου ακόμα και με την χρήση του.

Πολλές λοιμώξεις δεν ανιχνεύονται απευθείας μετά την έκθεση και έτσι θα πρέπει να μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα (window period) , προκειμένου να είναι ακριβείς οι αιματολογικές εξετάσεις.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την πλήρη και ορθή ενημέρωσή σου γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι σκόπιμο να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο και έμπειρο γιατρό, που μπορεί να σου λύσει τις όποιες απορίες έχεις και να σε ενημερώσει με ασφάλεια και σύνεση.
Επικοινώνησε τώρα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού