Κονδυλώματα (HPV): Μετάδοση & Θεραπεία

Κονδυλώματα (HPV)

Τα κονδυλώματα δεν κάνουν διακρίσεις και παρουσιάζονται και στα 2 φύλα. Υπάρχουν περισσότεροι από 250 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων, οι 30 – 40 προκαλούν λοίμωξη στα γεννητικά όργανα. Ο ιός HPV είναι ο ίδιος που ευθύνεται και για τις μυρμηγκιές.

Τι είναι τα κονδυλώματα

Κονδυλώματα & HPV

Τα κονδυλώματα αποτελούν μικρές βλάβες και εμφανίζονται στην γεννητική περιοχή και γύρω από τον πρωκτό. Οφείλονται στον ιό HPV και ο τρόπος μετάδοσής τους είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Αποτελούν την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη πάθηση και εντοπίζεται εξίσου σε γυναίκες και τους άνδρες. Τα κονδυλώματα συνήθως είναι ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν δηλαδή συμπτώματα, αν και σπάνια μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα, ή αίσθημα καψίματος.

Πού εμφανίζονται τα κονδυλώματα;

Οι περιοχές όπου μπορεί να εμφανιστούν τα κονδυλώματα (HPV) είναι:

  • Ο κόλπος (κονδυλώματα κόλπου)
  • Το αιδοίο (κονδυλώματα αιδοίου)
  • Ο τράχηλος της μήτρας
  • Η βουβωνική και περιπρωκτική περιοχή (κονδυλώματα πρωκτού και γεννητικών οργάνων)

Πιο σπάνια, μπορεί να εκδηλωθούν στα:

  • Χείλη
  • Λάρυγγα
  • Χέρια
  • Στόμα

Πως γίνεται η μετάδοση των κονδυλωμάτων;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω κάθε είδους σεξουαλικής επαφής (κολπική, πρωκτική στοματική επαφή), αλλά και με κάθε άλλου είδους επαφή με το δέρμα ή με το στόμα. Η μετάδοσή τους είναι πιο εύκολη, όταν υπάρχουν κλινικά ορατά κονδυλώματα.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ιός έχει ως εξής: Αρχικά εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, μέσα από μικρές αμυχές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες δημιουργούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα από τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα μπορεί να έχουν την μορφή μικρών όγκων, που θυμίζουν μια κρεατοελιά. Μπορεί να είναι τόσα εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Το μέγεθός τους παρουσιάζει ποικιλία και μπορεί να φτάσει από το κεφάλι μιας καρφίτσας, μέχρι 12 εκατοστά, στις περιπτώσεις των λεγόμενων ‘γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων’.

 

κονδυλώματα

κονδυλώματα

Σε αρχικό στάδιο μπορεί να δημιουργήσουν φαγούρα ή κάψιμο, ενώ σε επόμενα στάδια μπορεί να δημιουργήσουν κάποια ήπια αιμορραγία. Συνήθως δεν παρατηρείται πόνος από τα κονδυλώματα.

Πως κατηγοριοποιούνται τα κονδυλώματα;

Οι ιοί του HPV χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  • Οι ιοί που δημιουργούν οξυτενή κονδυλώματα, τα οποία εμφανίζονται στην εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Οι ιοί που σχετίζονται με την ύπαρξη προ-καρκινικών αλλοιώσεων και εμφανίζονται στην εσωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων

Ποιες είναι οι μορφές που έχουν τα οξυτενή κονδυλώματα;

Οι 3 βασικές μορφές των οξυτενών κονδυλωμάτων είναι:

  • Οξυτενή κονδυλώματα
  • Επίπεδα κονδυλώματα
  • Άλλες υποκλινικές μορφές

Από αυτές τις μορφές, τα οξυτενή και μόνο είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, ενώ για τις υπόλοιπες επίπεδες βλάβες (είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά) χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις. 

Τα οξυτενή κονδυλώματα στην γυναίκα δεν προκαλούν κάποια ενόχληση και σπάνια μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή πόνο. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος, που η μόλυνση συχνά περνάει απαρατήρητη.

Οι μολύνσεις του ιού HPV μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν αρχίσουν να αποτελούν αίτιο προβλήματος υγείας.

Tύποι σημαδιών από τα διάφορα είδη κονδυλωμάτων

  • Ο τύπος του θολωτού κονδυλώματος που εμφανίζεται σε δάχτυλα, πόδια και γόνατα
  • Πελματιαία, όπου εμφανίζονται αποκλειστικά στην επιφάνεια του ποδιού
  • Επίπεδα, όπου μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο, στα πόδια, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος και συχνά σε μεγάλους αριθμούς
  • Γύρω, ή κάτω από τα νύχια
  • Νηματοειδή, όπου εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο

Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες που εντείνουν τη νόσο;

  • Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
  • Άγνοια για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα του συντρόφου (ΣΜΝ)
  • Ενεργή σεξουαλική ζωή από νεαρή ηλικία
  • Κατανάλωση καπνού και αλκοόλ
  • Άγχος
  • Παράλληλες ιογενείς λοιμώξεις (έρπης, HIV)

Πως μεταδίδονται τα κονδυλώματα στις γυναίκες;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και ιδιαίτερα μέσα από την δερματική επαφή με τα γεννητικά όργανα. Οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, όπως και οποιοδήποτε περιστατικό όπου σημείο του δέρματος έρθει σε επαφή με μολυσμένο σημείο, μπορεί να δώσει την δυνατότητα μετάδοσης του ιού.

Οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς  στον ιό HPV από τους άνδρες και διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Τα κονδυλώματα είναι συνήθως το μόνο σύμπτωμα εμφάνισης του ιού. Οι γυναίκες μέχρι τα 30 έτη έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι ο οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις λοιμώξεις. Μετά την ηλικία των 30, αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται η ισχύς του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο συχνά αλλοιώσεις.

Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν τα κονδυλώματα;

Οι επιπλοκές από τα κονδυλώματα διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής: 

  • Ελάσσονες επιπλοκές κονδυλωμάτων – Tα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η δημιουργία πληγών, αιμορραγία, επιμόλυνση, προβλήματα που προκύπτουν κατά την ούρηση, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα
  • Μείζονες επιπλοκές κονδυλωμάτων – Εδώ κάνουν την εμφάνισή τους σοβαρότερες επιπλοκές, όπως είναι τα γιγάντια κονδυλώματα, οι δυσπλασίες, o καρκίνος της πρωκτογεννητικής περιοχής, καρκίνος του τραχήλου, καθώς και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;

Τα εξωτερικά κονδυλώματα, μπορούν να διαγνωσθούν με μια δερματολογική εξέταση από τον γιατρό. Όταν όμως τα κονδυλώματα βρίσκονται εσωτερικά, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί γυναικολογική εξέταση και τεστ ΠΑΠ. Ο γιατρός ή θα υποπτευθεί την ύπαρξή τους από τα αποτελέσματα του τεστ, είτε θα κάνει ενδελεχή εξέταση της περιοχής του κόλπου.

Στην περίπτωση που το τεστ ΠΑΠ δείξει αποτελέσματα αλλοιώσεων του ιού HPV, στην συνέχεια πραγματοποιείται κολποσκόπηση, η οποία αποτελεί μια πιο λεπτομερή εξέταση από το τεστ Παπανικολάου, αλλά παράλληλα απλήγρήγορη και ανώδυνη.

Με την βοήθεια της κολποσκόπησης μπορούν να πραγματοποιηθούν βιοψίες επί τόπου, προκειμένου να είναι ακόμα πιο σαφής η διάγνωση.

Αντιμετώπιση κονδυλωμάτων

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται είτε συντηρητικά, με ειδικά φάρμακα, είτε χειρουργικά με ηλεκτροκαυτηρίαση ή laser, που αποτελεί και την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία. Μπορεί επίσης να γίνει ‘πάγωμα’ με την χρήση υγρού αζώτου (κρυοπηξία), αλλά αυτή θεωρείται ξεπερασμένη μέθοδος. 

Τα κονδυλώματα είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον σύντροφο, καθώς και ο κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής.

Ένα μεγάλο πρόβλημα στην θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι η τάση τους για υποτροπές. Υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσουν μήνες μετά από την θεραπεία, οπότε παραμένει ο κίνδυνος μετάδοσής τους στον σύντροφο ακόμη και μετά την θεραπεία. 

Η συστηματική χρήση του προφυλακτικού επιβάλλεται. Επίσης δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο για πόσο καιρό μετά από την θεραπεία, παύει να μεταδίδεται ο ιός από την θεραπευμένη περιοχή. 

Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από την θεραπεία, δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα στην περιοχή, τότε η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται θεραπευμένη.

Εμβολιασμός ενάντια στον HPV

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV εφαρμόζεται σήμερα με επιτυχία, σε 116 χώρες παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς, έχουν δείξει πως σύντομα αναμένεται να υπάρξει μείωση στην εμφάνιση προ-καρκινικών βλαβών του τραχήλου της μήτρας και στην συνέχεια, αναμένεται να υπάρξει μείωση και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων παρουσιάζουν εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα, η οποία πλησιάζει ως και το 100% για όλα τα νοσήματα του γεννητικού συστήματος. 

Προληπτικά συνίσταται ο εμβολιασμός για τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Στην χώρα μας, ο εμβολιασμός για HPV, εντάσσεται επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και γίνεται δωρεάν χορήγησή του σε κάθε κορίτσι, ηλικίας 12 – 16 ετών.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την ορθή και πλήρη ενημέρωσή σου, γύρω από τα κονδυλώματα, καθώς και όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γυναικολόγο, που διαθέτει εξοικείωση με τέτοιου είδους παθήσεις και εμπειρία.
Επικοινώνησε σήμερα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού