Υπέρηχοι Στην Γυναικολογία

Υπέρηχοι Στην Γυναικολογία

Η συμβολή που έχουν οι υπέρηχοι στη γυναικολογία είναι σπουδαία, καθώς προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με μαιευτικά, γυναικολογικά, καθώς και επείγοντα περιστατικά.

Τι είναι ο κολπικός υπέρηχος;

Ο κολπικός υπέρηχος είναι το υπερηχογράφημα που διενεργείται, με τη βοήθειας μιας ειδικής κεφαλής υπερήχων, η οποία τοποθετείται στον κόλπο. Ο κολπικός υπέρηχος χρησιμοποιείται για να εξετάσει ο ιατρός τα αναπαραγωγικά όργανα της ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Μήτρα
  • Ωοθήκες
  • Τράχηλος

Πως γίνεται ο κολπικός υπέρηχος;

Η ειδική κεφαλή υπερήχων, καλύπτεται με ένα προφυλακτικό και στη συνέχεια εφαρμόζεται ένα τζελ. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο υπέρηχος, είναι μέσω ηχητικών κυμάτων, τα οποία λαμβάνει ένας υπολογιστής και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Με αυτό τον τρόπο, ο ιατρός, αλλά και η ασθενής, μπορούν να δουν άμεσα την εικόνα σε μια οθόνη.

Ο κολπικός υπέρηχος είναι μια γενικά ανώδυνη εξέταση, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να νιώσουν ένα ήπιο αίσθημα δυσφορίας, που οφείλεται στην πίεση της κεφαλής του υπερήχου στα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου.

Πότε γίνεται ο κολπικός υπέρηχος;

Ο κολπικός υπέρηχος μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο 1ο τρίμηνο, όταν η απόσταση του εμβρύου από τον κόλπο είναι η ιδανική, για την απεικόνιση των στοιχείων κατά την αρχή της ανάπτυξής του. 

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της 11ης εβδομάδας ο κολπικός υπέρηχος υπερτερεί ξεκάθαρα, σε σχέση με τα αποτελέσματα που δίνει ο υπέρηχος κοιλίας.

Υπέρηχοι στη γυναικολογία

Συμπερασματικά λοιπόν, με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορούμε να:

  • Ελέγξουμε την ανατομία των έσω γεννητικών οργάνων για να αποκλείσουμε συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης.
  • Παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των ωοθυλακίων και του ενδομητρίου για να διαπιστώσουμε πότε γίνεται ωορρηξία ώστε να έχουμε κατευθυνόμενες σεξουαλικές επαφές με αποτέλεσμα την φυσική σύλληψη.
  • Παρακολουθήσουμε και να διαγνώσουμε συνήθη γυναικολογικά προβλήματα, όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση και οι πολυκυστικές ωοθήκες.
  • Διερευνήσουμε περιπτώσεις κοιλιακού άλγους ή αιμορραγίας.
  • Ελέγξουμε τη μήτρα και τις ωοθήκες σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση για την πρώιμη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την ενημέρωσή σου, σχετικά με τους υπερήχους στην γυναικολογία, είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο και ειδικευμένο γυναικολόγο, που μπορεί να λύσει τις απορίες σου και να σε καθοδηγήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Επικοινώνησε τώρα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού