Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Προγεννητικός Έλεγχος του Εμβρύου

Το Υπερηχογράφημα της Βιωσιμότητας 
 
Ελέγχεται αν το κύημα έχει εμφυτευτεί σωστά στη μήτρα, διαπιστώνεται η καρδιακή λειτουργία και επιβεβαιώνεται η ηλικία κύησης.
 
Το Υπερηχογράφημα στις 11-14 Εβδομάδες
 
Στο υπερηχογράφημα αυτό γίνεται μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και ο πρώτος βασικός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου. Η αυχενική διαφάνεια σε συνδυασμό με άλλα υπερηχογραφικά ευρήματα όπως, η παρουσία του ρινικού οστού και η εκτίμηση της ροής στη τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς, συνδυάζεται με τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων (PAP-A και β-χοριακή γοναδοτροπίνη) για την εκτίμηση του κινδύνου για σύνδρομο Down. 
 
Υπερηχογράφημα Β Επιπέδου (20-24 εβδομάδων)
 
Στο υπερηχογράφημα αυτό ελέγχονται: 
 
  • η θέση του πλακούντα 
  • το αμνιακό υγρό 
  • η ανάπτυξη του εμβρύου 
  • τα εμβρυϊκά όργανα. 
 
Γίνεται επίσης μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας για την εκτίμηση πιθανότητας προώρου τοκετού και μέτρηση των ροών στις μητριαίες αρτηρίες για την εκτίμηση του κινδύνου προεκλαμψίας και καθυστέρησης της ανάπτυξης. Τέλος, γίνεται η τελική εκτίμηση του κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. 
 
Υπερηχογράφημα Doppler Κυήσεως 
 
Γίνεται από την 24η εβδομάδα και ως το τέλος της κυήσεως συνήθως όμως στις 32-34 εβδομάδες. Ελέγχεται η θέση του πλακούντα, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η ανάπτυξη του εμβρύου και οι ροές του αίματος στα αγγεία του εμβρύου 
 
Βιοφυσικό Προφίλ

Ελέγχεται η συμπεριφορά του εμβρύου και συγκεκριμένα οι κινήσεις των άκρων και του σώματος του και οι αναπνευστικές κινήσεις. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με ειδική καταγραφή της καρδιακής συχνότητας (καρδιοτοκογράφημα, NST) μας προσφέρουν πληροφορίες για το «καλώς έχειν» του εμβρύου μέσα στη μήτρα. 
 
Τρισδιάστατη Υπερηχογραφία 
 
Η τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας είναι ότι μας δίνει την ευχαρίστηση να δούμε ποιο «πραγματικές» εικόνες του εμβρύου στο φυσικό του περιβάλλον. 
Στα γυναικολογικά υπερηχογραφήματα η τρισδιάστατη υπερηχογραφία μας επιτρέπει καλύτερη απεικόνιση του εσωτερικού (της κοιλότητας) της μήτρας. 
 
Ελευθέριος Αναστασάκης 
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος 

Αξιολογήσεις