Διατροφή Στην Εγκυμοσύνη: Τι Να Προσέξετε!

Η διατροφή για εγκύους είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την υγεία της μητέρας και του αναπτυσσόμενου εμβρύου, αλλά και για την πρόληψη εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα και στο έμβρυο.

Οι διαιτητικές απαιτήσεις κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερες, δεδομένου ότι για την ανάπτυξη του εμβρύου, είναι απαραίτητα όλα τα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα πολλά από αυτά, σε ποσότητες μεγαλύτερες συγκριτικά με την προ της εγκυμοσύνης περίοδο.

Οι ακόλουθες οδηγίες, θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις αυξημένες διατροφικές σας ανάγκες, τρώγοντας παράλληλα σωστά, για να μην πάρετε κιλά. Παρακάτω θα μάθετε τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται κατά την εγκυμοσύνη, όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες.

Διαιτητικές Συμβουλές Εγκύου

Διαιτητικές Συμβουλές Εγκύου

Συμβουλές Διατροφής Εγκύου

  • Αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων που καταναλώνετε σε 5 – 6 ημερησίως. Καλό είναι τα κύρια γεύματα να περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων
  • Οι ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται. Η εγκυμοσύνη δεν είναι κατάλληλη περίοδος για να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Η μέση αναμενόμενη αύξηση βάρους σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι 5 – 14 κιλά
  • Κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) κατά την εγκυμοσύνη για να αποφευχθεί η εμφάνιση οιδήματος και υπέρτασης
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Επιδιώξτε να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε καφεΐνη, όπως καφές, σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά τύπου coca cola
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και άπαχα κρέατα
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε απλούς τρόπους μαγειρικής (ψητά, βραστά, στον ατμό)
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με έντονη γεύση και καρυκεύματα
  • Καταναλώνετε με μέτρο τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά) γιατί βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Διατηρήστε αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος (αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακάς, προϊόντα ολικής αλέσεως) καθώς είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  • Καταναλώνετε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο (κρέας, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα). Για να βελτιωθεί η απορρόφηση του σιδήρου καλό είναι να καταναλώνετε ταυτόχρονα πορτοκάλι ή λεμόνι ή τομάτα και να αποφεύγετε την κατανάλωση τσαγιού.
  • Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, καταναλώνοντας 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινώς.
  • Τα υγρά (τουλάχιστον 6 – 8 ποτήρια νερό ημερησίως) καλό είναι να καταναλώνονται ανάμεσα στα γεύματα και όχι λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια αυτών.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση βοτάνων όπως χαμομήλι, αλόη, κρόκος, κανέλλα.
  • Αποφύγετετην κατανάλωση αλατισμένων ξηρών καρπών, αυγών και θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό αλλεργιών

Φροντίζουμε για εσάς

Έλα τώρα σε επαφή με τον μαιευτήρα/γυναικολόγο Ε. Αναστασάκη και πάρε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι γύρω από την εγκυμοσύνη και την δική σου υγεία, αλλά και του μωρού σου.
Επικοινώνησε τώρα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού