Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

29η Εβδομάδα Κύησης (197η Ημέρα έως 203η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Είναι πιθανόν να αρχίσουν οι συσπάσεις. Η μήτρα σας σκληραίνει για μία στιγμή και μετά επιστρέφει στην κανονική της κατάσταση. Αρχίζετε και παίρνετε όλο και περισσότερο βάρος το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του μωρού σας. Νιώθετε το σώμα σας αρκετά κουρασμένο και βαρύ. Το στήθος σας μεγαλώνει και μπορεί να αρχίσει να εκκρίνει πύαρ (πρωτόγαλα). Συμβουλή: Ενυδατώνετε συχνά την κοιλιά σας, για να εμποδίσετε όσο είναι δυνατόν τη δημιουργία ραγάδων. Καθίστε οκλαδόν προκειμένου να ενισχύσετε το άνοιγμα της λεκάνης σας.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Συνεχίζει να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του μωρού σας και το κεφάλι του μεγαλώνει,αναπτύσσονται οι βλεφαρίδες και τα όργανα του ολοκληρώνουν την ανάπτυξη τους. Τα μάτια του εμβρύου ανοίγουν και το έμβρυο είναι ικανό να αισθανθεί αλλαγές του φωτός. Κινείται περίπου 10 φορές μέσα σε μία εβδομάδα Το βάρος του φτάνει περίπου το 1 κιλό. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού το μωρό σας είναι ικανό να ζήσει.


30η Εβδομάδα Κύησης (204η Ημέρα έως 210η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Συνεχίζετε να παίρνετε βάρος. Η συγκέντρωση βάρους στην κοιλιά σας, σας προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους σας. Η μέση σας επιβαρύνεται από το αυξανόμενο βάρος. Χρησιμοποιήστε όταν ξεκουράζεστε, ένα μαξιλάρι στη μέση της σπονδυλικής στήλης και ένα μεγαλύτερο πίσω από τα γόνατα. Θα σας ανακουφίσει περισσότερο… Η μήτρα πιέζει την κύστη σας και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κυστίτιδας. Πίνετε αρκετό νερό και χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα. Συνεχίστε τη σωστή διατροφή και την ελαφριά άσκηση. Θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και την ανάπτυξη του μωρού σας. Συμβουλή: Το πιθανότερο είναι ότι έχετε δυσκολίες στον ύπνο σας. Ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσετε για ύπνο σίγουρα θα σας χαλαρώσει.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στον αμνιακό σάκο. Παίρνει γρήγορα βάρος, παχαίνει και το δέρμα του έχει λιγότερες πτυχές. Οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα είναι σχεδόν έτοιμα. Γυρίζει τακτικά και μπορεί να παίρνει θέση είτε με το κεφάλι κάτω είτε ανάποδα, αντιλαμβάνεται τις αλλαγές του φωτός. Αρχίζει να χάνει το χνουδάκι (lanugo) που είχε στο σώμα του.


31η Εβδομάδα Κύησης (211η Ημέρα έως 217η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Συζητήστε με το θεράποντα ιατρό σας για τις λεπτομέρειες του τοκετού όπως για παράδειγμα αν επιθυμείτε επισκληρίδιο αναισθησία. Συνεχίζετε να παίρνετε βάρος. Η κύστη σας πιέζεται περισσότερο και η συχνοουρία γίνεται εντονότερη. Μπορεί να έχετε κατακράτηση υγρών και να πρήζονται τα πόδια σας. Ενδέχεται να αισθάνεστε δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή... υπομονή μέχρι το μωρό σας να κατέβει προς τη λεκάνη σας. Το στήθος σας μεγαλώνει κι άλλο. Αγοράστε ένα στηθόδεσμο τουλάχιστον ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε σήμερα. Ενδέχεται να έχετε διαστολές και συστολές στη μήτρα σας, η οποίες διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται καλά με τα επί μέρους τμήματά του να σχηματίζονται. Οι κλωτσιές του είναι ολοένα και πιο δυνατές αλλά οι κινήσεις του γίνονται σπανιότερες εξαιτίας της έλλειψης χώρου μέσα στον αμνιακό σάκο. Τα όργανα του μωρού σας συνεχίζουν να ωριμάζουν και δημιουργείται ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα του. Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 1.500 γραμμάρια.


32η Εβδομάδα Κύησης (218η Ημέρα έως 224η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Η στιγμή της γέννησης του μωρού σας πλησιάζει! Ξεκινήστε να ετοιμάζετε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο. Αγοράστε επιθέματα για το στήθος σας και ένα καλό στηθόδεσμο. Το βάρος σας θα αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Η μήτρα σας πιέζει το διάφραγμα σας με αποτέλεσμα να νιώθετε δυσφορία. Συμβουλή: Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα προκειμένου να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία στο στομάχι σας.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Το μωρό σας συνήθως είναι με το κεφάλι κάτω σε αυτό το στάδιο. Μην πανικοβάλλεστε όμως σε περίπτωση που δεν είναι, υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για να το κάνει… Στα άρρενα έμβρυα οι όρχεις κατεβαίνουν από την κοιλιά όπου σχηματίζονται, προς το όσχεο και αρχίζει να αναπτύσσει την αίσθηση της γεύσης. Τα μαλλιά του και τα νύχια των ποδιών του συνεχίζουν να μακραίνουν. Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, κάνει κινήσεις όπως ένα νεογέννητο. Πιπιλάει τον αντίχειρα του, πιάνει τα πόδια του… Τα έμβρυα που έχουν βάρος όταν γεννιούνται από 1.500 μέχρι 2.000 γραμμάρια παρουσιάζουν προβλήματα προωρότητας αλλά έχουν πολύ καλά ποσοστά επιβίωση

Αξιολογήσεις