Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

25η Εβδομάδα Κύησης (163η Ημέρα έως 175η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Πλησιάζει η χρονική στιγμή που θα πρέπει να κάνετε τη δοκιμασία σακχάρου. Παρατηρείτε καθημερινά αλλαγές στο σώμα σας. Οι ορμόνες σας συνεχώς αλλάζουν και αυτό έχει ως συνέπεια τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει αρκετά. Τα μαλλιά και τα νύχια σας μακραίνουν γρηγορότερα. Μπορεί να παρατηρήσετε επίσης αυξημένη τριχοφυΐα και σε άλλα σημεία του σώματός σας. Συμβουλή: Ενδέχεται να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καλά. Προσπαθήστε να κοιμόσαστε στο πλάι και όχι μπρούμυτα.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Τα ρουθούνια του μωρού σας έχουν αρχίσει να ανοίγουν παρόλο που οι πνεύμονες δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους, τα οστά του στερεοποιούνται, δυναμώνουν, και το μωρό κλωτσάει. Ενδέχεται να γυρίσει ανάποδα αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσει όμως να περιστρέφεται μέχρι την 31η εβδομάδα. Έχει ακόμα περισσότερα μαλλάκια και είναι σχεδόν πλήρως σχηματισμένο. Μοιάζει πια σαν μία ανθρώπινη μινιατούρα Μπορεί πλέον να αναγνωρίζει και τη φωνή του μπαμπά.


26η Εβδομάδα Κύησης (176η Ημέρα έως 182η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Μπορεί να παρατηρήσετε μία αύξηση της πίεσης του αίματος σας. Εάν έχετε πρησμένα πόδια, κάντε ελαφρύ μασάζ και μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Συνεχίστε να γυμνάζεστε και να τρέφεστε σωστά. Το έμβρυο αναπτύσσεται και θα χρειαστεί δύναμη κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Το μωρό σας μεγαλώνει, γίνεται δυνατότερο και αναπτύσσει τα αντανακλαστικά του. Η ανταπόκριση του μωρού σας στους ήχους, βελτιώνεται σταθερά μέχρι την ολοκλήρωση του σχηματισμού των ακουστικών νεύρων. Η καρδιά του χτυπάει δυνατά, το δέρμα του γίνεται πιο παχύ και σφιχτό και για πρώτη φορά ανοίγουν τα μάτια του. Το μωρό σας έχει φτάσει περίπου τα 35 εκατοστά.


27η Εβδομάδα Κύησης (183η Ημέρα έως 189η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Μπήκατε στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ήρθε η ώρα να κάνετε την καμπύλη ζαχάρου. Η καμπύλη ζαχάρου μπορεί να διαγνώσει διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης κύησης είναι προσωρινός διαβήτης που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό οι τιμές του ζαχάρου επιστρέφουν στις φυσιολογικές τιμές. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε έκκριση υγρών από τον κόλπο, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας. Ενδέχεται να έχετε κράμπες στα πόδια ειδικότερα τη νύχτα. Μπορεί να έχετε αιμορροΐδες και κιρσούς στα πόδια, τα οποία όπως θα υποχωρήσουν μετά τον τοκετό. Οι κράμπες στα πόδια ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες όσο προχωράει η εγκυμοσύνη.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα στη μήτρα. Οι κινήσεις του διακρίνονται από έξω. Μπορεί και ανοιγοκλείνει τα μάτια του και συνεχίζει να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του. Αρχίζει να περιβάλλει τις κυψελίδες μία ουσία, ο επιφανειοδραστικός παράγοντας που βοηθάει το μωρό σας να αναπνεύσει μετά τον τοκετό. Το μωρό σας είναι περίπου 37 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια.


28η Εβδομάδα Κύησης (190η Ημέρα έως 196η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Μπορείτε να κάνετε το υπερηχογράφημα Doppler. Το υπερηχογράφημα Doppler (triplex μελέτη ροής των αγγείων) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της υγιούς κατάστασης του μωρού σας και συνδυάζεται πάντα με τις μετρήσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη σωστή ανάπτυξη του. Αυτές είναι: η μέτρηση των βασικών ανατομικών μεγεθών, η μέτρηση του αμνιακού υγρού, ο έλεγχος του πλακούντα, της κινητικότητας του εμβρύου, της καρδιακής λειτουργίας και της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των συστημάτων και οργάνων του. Ενδέχεται να παρατηρήσετε συσπάσεις της μήτρας ή πόνους στη μέση που μοιάζουν με της περιόδου. Εάν είναι περισσότερες από 4-5 την ώρα, επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας. Είναι πιθανό το βάρος σας να αυξηθεί κατά πέντε κιλά αυτή την περίοδο. Συμβουλή: Συνεχίστε να τρέφεστε σωστά…
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Το μωρό σας συνεχίζει την ανάπτυξη του και να παίρνει βάρος σε λίπος και μύες. Η ακοή του συνεχίζει να αναπτύσσεται και το μωρό σας ακούει τους εξωτερικούς ήχους. Ποια μουσική του αρέσει περισσότερο;

Αξιολογήσεις