17η – 20η Εβδομάδα Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

17η Εβδομάδα Κύησης (113η Ημέρα έως 119η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 17η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Στη 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η κοιλιά σου έχει αρχίσει να μεγαλώνει και αλλάζει το κέντρο βάρους σου. Ενδέχεται να νιώθεις αστάθεια, οπότε απόφυγε όσο μπορείς τα τακούνια, για να μη δημιουργηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

Η ξηρότητα γίνεται εντονότερη, ειδικά στην περιοχή των ματιών. Αν φοράς φακούς επαφής, καλό θα ήταν να τους αντικαταστήσεις προσωρινά με τα γυαλιά μυωπίας σου.

Υπάρχει περίπτωση να εμφανίσεις προσωρινά στην περιοχή του προσώπου σου και ειδικότερα στο μέτωπο, στόμα, μύτη και σαγόνι μικρές κηλίδες, καφέ χρώματος. Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολλές και σχηματίζουν ένα είδος μάσκας. Πρόκειται για το λεγόμενο χλόασμα (πανάδες) της εγκυμοσύνης και εξαφανίζεται φυσικά μετά τον τοκετό.

Ενδέχεται να ακουμπάς την μήτρα σου, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ηβική σύμφυση. Καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά, ώστε να αιματώνεται καλύτερα η μήτρα.

Τα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη 17 εβδομάδων περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αυξάνεται η όρεξή σου για φαγητό
  • Μπορεί να βιώνεις περιστασιακούς πονοκεφάλους
  • Έχεις πόνους στη μέση
  • Η καούρα και η δυσπεψία κάνουν την εμφάνισή τους
  • Ορισμένες φορές νιώθεις την τάση λιποθυμίας ή ζάλη
  • Παρατηρείς ραγάδες στο δέρμα σου

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Σε αυτή την φάση, το μωρό έχει αναπτύξει τα περισσότερα αντανακλαστικά του και συνεχίζει την ανάπτυξή του με ταχύτατους ρυθμούς. Ο πλακούντας και το μωρό, έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος.

Σε αυτή την εβδομάδα αρχίζει να αναπτύσσει το λίπος κάτω από το δέρμα του και είναι πλέον σε θέση να ακούει τους εξωτερικούς θορύβους. Το μήκος του είναι περίπου 12 εκατοστά και το βάρος του 110 γραμμάρια. Τα γεννητικά του όργανα έχουν πλήρως αναπτυχθεί και πλέον μπορείς να μάθεις το φύλο του με 100% ακρίβεια.

Εβδομάδα κύησης 17η

18η Εβδομάδα Κύησης (120η Ημέρα έως 126η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 18η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Το στήθος σου εξακολουθεί να μεγαλώνει και αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσεις καινούργιο στηθόδεσμο. Αν νιώσεις αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, τότε πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με τον γιατρό σου. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγεις τα αλκοολούχα ποτά και την καφεΐνη.

Στην εγκυμοσύνη 18 εβδομάδων γίνονται αντιληπτές πλέον οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου στην κοιλιά. Οι πρώτες του κλωτσιές σε γεμίζουν χαρά, αφού τις αισθάνεσαι σαν ένα μικρό φτερούγισμα χαμηλά στην κοιλιά, στο ύψος της λεκάνης σου.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή, είναι αυτή που συμβαίνει στο καρδιαγγειακό σου σύστημα. καθώς διανύεις το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η αρτηριακή σου πίεση θα μειωθεί, οπότε πρέπει να είσαι προσεκτική και να μη σηκώνεσαι πολύ απότομα ή γρήγορα, γιατί είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις ζαλάδες.

Τα συμπτώματα που βιώνεις σε αυτή τη φάση, είναι τα εξής:

  • Το μωράκι σου αρχίζει να κινείται
  • Παρουσιάζονται κράμπες στα πόδια
  • Νοιώθεις αίσθημα φουσκώματος και έχεις αέρια
  • Τα ούλα σου ματώνουν
  • Οι ραγάδες συνεχίζουν την εμφάνισή τους
  • Πρήζονται τα πόδια και οι αστράγαλοί σου

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Το μωρό συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξή του. Σε αυτή την φάση, το μήκος του είναι 13 εκατοστά και το βάρος του είναι 155 γραμμάρια.

Εβδομάδα κύησης 18η

19η Εβδομάδα Κύησης (127η Ημέρα έως 133η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 19η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Στην εγκυμοσύνη 19 εβδομάδων, το μωρό έχει αρχίσει να μεγαλώνει αρκετά μέσα στην κοιλιά και το κεφάλι του φτάνει πιθανότατα στο ύψος του αφαλού σου. Ενδέχεται να παρατηρήσεις κάποιες αναταράξεις στην κοιλιά σου, οι οποίες οφείλονται στο τέντωμα των συνδέσμων και των μυών.
Η θερμοκρασία του σώματός σου ενδέχεται να είναι ελαφρώς αυξημένη, εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος. Σε αυτή τη φάση, η κοιλιά αρχίζει να μεγαλώνει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, οπότε είναι φυσικό να βιώσεις μικρά πονάκια και τραβήγματα.

Μπορεί ακόμα να παρατηρήσεις ορισμένες αλλαγές στο δέρμα σου, οι οποίες οφείλονται στα αυξημένα οιστρογόνα που παράγει το σώμα σου. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, καθώς αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πολύ σημαντικό πάντως, είναι να φροντίζεις το δέρμα σου και να το προστατεύεις από την ηλιακή ακτινοβολία, φορώντας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Το μωρό αναπτύσσεται κανονικά και τα αιμοποιητικά του κύτταρα, αρχίζουν να αναλαμβάνουν τον ρόλο τους στην παραγωγή αίματος. Εάν το μωρό σου είναι κορίτσι, τότε οι ωοθήκες της έχουν ήδη μέσα ωάρια. Σε αυτή την φάση το μωρό έχει μήκος 14 εκατοστά και το βάρος του είναι 200 γραμμάρια.

Εβδομάδα κύησης 19η

20η Εβδομάδα Κύησης (134η Ημέρα έως 141η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 20η

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Είσαι 20 εβδομάδων και αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι ήδη στα μισά της εγκυμοσύνης. Αν παρατηρείς μια δυσκολία στην αναπνοή σου, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί. Οφείλεται στο ότι το μωρό πιέζει το διάφραγμα και ουσιαστικά πιέζονται και οι πνεύμονες. Η κορυφή της μήτρας σου βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον αφαλό σου.

Είναι βασικό να σιγουρευτείς πως παίρνεις ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, είτε από την διατροφή σου, είτε από συμπληρώματα. Το μωρό έχει ανάγκη τον σίδηρο, προκειμένου να δημιουργήσει τα δικά του ερυθρά αιμοσφαίρια. Πρέπει όμως πάντα να λαμβάνεις συμπληρώματα διατροφής με ιατρική συνταγή και όχι αυτοβούλως.

Στην 20η εβδομάδα κύησης, είναι σημαντικό να χαρίσεις στον εαυτό σου στιγμές χαλάρωσης μέσα στη μέρα, να κάνεις ασκήσεις που βοηθούν τη μέση σου να ανακουφιστεί και να τρως υγιεινά σνακ, χωρίς να σταματήσεις να κάνεις τη γιόγκα σου ή οποιαδήποτε άλλη γυμναστική είναι κατάλληλη για την κατάστασή σου.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Αρχίζει να αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού. Αυτό σημαίνει πως είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα όπως είναι οι κινήσεις, οι ήχοι και το φως. Πλέον μπορεί και κινείται μέσα στην κοιλιά, αλλά τα κόκκαλα του είναι ακόμα πολύ μαλακά για να μπορέσεις να το αντιληφθείς.
Τα αυτιά του αρχίζουν να εξέχουν από τα πλάγια του κεφαλιού του και είναι πλέον διακριτά. Το μωρό είναι καλυμμένο από μια λευκή κολλώδη ουσία, η οποία αποκαλείται σμήγμα και σκοπός της είναι να το προστατεύει για όλη την διάρκεια που βρίσκεται μέσα στο αμνιακό υγρό. Παράγεται κανονικά χολή από την χοληδόχο κύστη, η οποία είναι απαραίτητη στην διαδικασία της πέψης.

Εβδομάδα κύησης 20η

Φροντίζουμε για εσάς

Επικοινώνησε σήμερα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.
Επικοινώνησε τώρα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού