Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

17η Εβδομάδα Κύησης (113η Ημέρα έως 119η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Η κοιλίτσα σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει και να αλλάζει το κέντρο βάρους σας. Μπορεί να νιώθετε τα πόδια σας σχετικά ασταθή, γι’ αυτό το λόγο αποφύγετε να φοράτε τακούνια μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης σας. Η ξηρότητα γίνεται πιο έντονη, ειδικότερα στα μάτια. Σε περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής καλό θα ήταν να τους αντικαταστήσετε προσωρινά με τα γυαλιά σας. Ενδέχεται να δημιουργηθούν στο πρόσωπο -ιδιαίτερα στο μέτωπο, τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι- μικρές καφέ κηλίδες. Συχνά είναι αρκετές και σχηματίζουν μια μάσκα. Πρόκειται για το χλόασμα της εγκυμοσύνης, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Είναι πιθανό να πιάνετε τη μήτρα σας, πάνω ακριβώς από την ηβική σας σύμφυση. Συμβουλή: Προσπαθήστε να κοιμάστε στο αριστερό πλάι του σώματός σας για να αιματώνεται καλύτερα η μήτρα με το έμβρυο.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης το μωρό σας έχει πλέον αναπτύξει τα πιο πολλά από τα αντανακλαστικά του και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Το μωρό σας και ο πλακούντας έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Από αυτό το σημείο ξεκινάει να αναπτύσσει το λίπος κάτω από το δέρμα του και μπορεί να ακούσει τους θορύβους από τον έξω κόσμο. Το μήκος του φτάνει τα 12 εκατοστά και το βάρος του τα 110 γραμμάρια.


18η Εβδομάδα Κύησης (120η Ημέρα έως 126η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Το στήθος σας μεγαλώνει και μάλλον ήρθε ο καιρός να αγοράσετε έναν καινούργιο στηθόδεσμο. Σε περίπτωση που νιώσετε κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, τότε επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας. Συμβουλή: Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Τα γεννητικά του όργανα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και είστε πια σε θέση να μάθετε το φύλο του μωρού σας. Το μήκος του φτάνει τα 13 εκατοστά και το βάρος του τα 155 γραμμάρια.


19η Εβδομάδα Κύησης (127η Ημέρα έως 133η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Το έμβρυο σας, έχει μεγαλώσει μέσα στην κοιλιά σας και το κεφάλι του πιθανότατα φτάνει τον ομφαλό σας. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αναταραχές στην κοιλιά σας εξαιτίας του τεντώματος των μυών και των συνδέσμων που την υποστηρίζουν. Η θερμοκρασία σας πιθανά θα είναι λίγο αυξημένη, λόγω της αυξημένης ροής του αίματος.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Συνεχίζεται η ανάπτυξη του μωρού σας. Τα αιμοποιητικά κύτταρα του εμβρύου αναλαμβάνουν από το ήπαρ, το ρόλο τους στην παραγωγή του αίματος Εάν το μωρό σας είναι κοριτσάκι, οι ωοθήκες της έχουν ήδη δικά τους ωάρια. Το μωρό σας έχει φτάσει τα 14 εκατοστά και το βάρος του τα 200 γραμμάρια.


20η Εβδομάδα Κύησης (134η Ημέρα έως 141η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Έχετε ήδη φτάσει στη μέση της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή σας, αυτό είναι φυσιολογικό καθώς το έμβρυο πιέζει το διάφραγμα και έμμεσα τους πνεύμονές σας. Η κορυφή της μήτρας σας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον ομφαλό σας. Συμβουλή: Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετό σίδηρο είτε μέσω της διατροφής σας είτε μέσω συμπληρωμάτων. Το μωρό σας χρειάζεται το σίδηρο για να σχηματίσει τα ερυθρά του αιμοσφαίρια. Προσοχή όμως… Μην πάρετε συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Σιγά σιγά αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού σας. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας αντιλαμβάνεται διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα όπως ήχους, φως, κινήσεις. Τώρα πια κινείται αλλά τα οστά είναι πολύ μαλακά ακόμη ώστε να το αισθανθείτε. Τα αυτιά του αρχίζουν να διακρίνονται στα πλάγια της κεφαλής και προεξέχουν. Μια κολλώδης λευκή ουσία αποκαλουμένη σμήγμα, καλύπτει ολόκληρο το σώμα του μωρού σας με σκοπό να το προστατέψει καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στο αμνιακό υγρό. Η χοληδόχος κύστη παράγει χολή, η οποία χρειάζεται στη διαδικασία της πέψης

Αξιολογήσεις