Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

13η Εβδομάδα Κύησης (85η Ημέρα έως 91η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Βρίσκεστε πια στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Οι ναυτίες και η κούραση ανήκουν στο παρελθόν. Η μήτρα σας γίνεται μεγαλύτερη και αρχίζει να εξέχει από τη λεκάνη.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Ο πλακούντας είναι πλέον διαμορφωμένος. Ο ομφάλιος λώρος που μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο είναι καλά σχηματισμένος και το μωρό σας καταπίνει και απορροφά αμνιακό υγρό. Το μήκος του μωρού σας φτάνει τα 7 εκατοστά και το βάρος του τα 30 γραμμάρια.


14η Εβδομάδα Κύησης (92η Ημέρα έως 98η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις δηλαδή αιματοκρίτη για τον έλεγχο της αναιμίας, το σάκχαρο νηστείας και τη γενική εξέταση ούρων για την ανίχνευση κάποιας διαταραχής των νεφρών ή ουρολοίμωξης. Είναι πιθανό να πιάνετε τη μήτρα σας, πάνω ακριβώς από την ηβική σας σύμφυση και μπορεί να εμφανίσετε μία μαύρη γραμμή στην περιοχή της κοιλιάς. Συμβουλή: Κάντε τη υπερηχογραφική εξέταση αυχενικής διαφάνειας σε περίπτωση που δεν την έχετε κάνει ήδη.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Συνεχίζεται η ανάπτυξη του μωρού σας και αρχίζουν να σχηματίζονται τα πτερύγια των αυτιών. Τα έντερα του βρίσκονται πλέον μέσα στην κοιλιά του. Το μωρό σας αποκτάει πολλά μαλλάκια στο κεφάλι, στα φρύδια και στο σώμα του. Το χνουδάκι αυτό ονομάζεται lanugo και συνήθως πέφτει πριν τη γέννηση. Λειτουργούν επίσης μερικοί μύες που επιτρέπουν στο μωράκι σας να πιάσει και να κάνει μορφασμούς.


15η Εβδομάδα Κύησης (99η Ημέρα έως 105η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας γίνεται πιο σκούρο σε ορισμένες περιοχές όπως για παράδειγμα γύρω από τις θηλές, ή στο πρόσωπο. Τα σημάδια αυτά θα υποχωρήσουν μετά από την εγκυμοσύνη. Αν έχετε αποφασίσει με το γιατρό σας να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος. Συμβουλή: Θυμηθείτε να καταναλώνετε αρκετά υγρά, ιδιαίτερα αν είστε έγκυος τους Καλοκαιρινούς μήνες.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του μωρού σας, το προσωπάκι του έχει αρχίσει να σχηματίζεται και το κεφάλι είναι πλέον αναλογικά ίσο με το μισό του μεγέθους. Το μήκος του φτάνει πια τα 8,7 εκατοστά και το βάρος του τα 45 γραμμάρια.


16η Εβδομάδα Κύησης (106η Ημέρα έως 112η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Μέχρι τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας είναι πιθανό να έχετε πάρει 2 έως 5 κιλά. Η μήτρα μεγαλώνει γρήγορα και υπάρχει πιθανότητα να αισθάνεστε πόνους στην κοιλιά εξαιτίας των συνδέσμων που πυκνώνουν και τεντώνονται. Εάν δεν έχετε νιώσει ακόμα τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα αισθανθείτε μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Η μήτρα σας φθάνει περίπου στο μέσο της απόστασης από την ηβική σύμφυση έως τον ομφαλό. Όσο περνάει ο καιρός μειώνεται κι άλλο η πιθανότητα αποβολής Συμβουλή: Σε περίπτωση που ανεβάσετε πυρετό, κάνετε εμετούς ή έχετε ισχυρές οσφυαλγίες ή εκκρίσεις από τον κόλπο ή δείτε περισσότερες από 4-5 συσπάσεις της μήτρας σε διάστημα μίας ώρας επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Αρχίζει μία περίοδος γρήγορης ανάπτυξης του μωρού σας. Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των έξω γεννητικών οργάνων. Μερικά από τα πιο λειτουργικά συστήματα του σώματός του λειτουργούν κανονικά, συμπεριλαμβανομένων του κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος. Το μήκος του μωρού σας είναι περίπου 10 εκατοστά και το βάρος του 80 γραμμάρια.

Αξιολογήσεις