Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

9η Εβδομάδα Κύησης (57η Ημέρα έως 63η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Η δυσκοιλιότητα είναι συχνό σύμπτωμα αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η λήψη πολλών φυτικών ινών και η άσκηση θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της. Να θυμάστε ότι τα μικρότερα γεύματα βοηθούν την πέψη. Καλό είναι να υπάρχει προσοχή στις σεξουαλικές σας επαφές.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Έχουν αναπτυχθεί ήδη τα δάχτυλα των χεριών του μωρού σας. Το μήκος του φτάνει τα 18 χιλιοστά.


10η Εβδομάδα Κύησης (64η Ημέρα έως 70η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Οι ναυτίες αρχίζουν πλέον να υποχωρούν. Μπορεί να παρατηρήσετε μία αύξηση του αριθμού των φλεβών στο στήθος και στα πόδια σας εξαιτίας της αύξησης του (όγκου του) αίματος κατά 40 – 50%. Σιγά σιγά θα αρχίσετε να παρατηρήσετε την κοιλίτσα σας να φουσκώνει. Συνεχίστε να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε! Προσοχή όμως… υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ασκήσεων που προσαρμόζονται στην εγκυμοσύνη!
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Αναπτύσσονται τα δάχτυλα των ποδιών του μωρού σας. Είναι πλέον διακριτά οι ωοθήκες ή οι όρχεις του εμβρύου και αρχίζει να λαμβάνει την τελική του μορφή, όλα τα συστήματα σχηματίζονται. Λειτουργούν τα νεφρά του και ουρεί μέσα στο αμνιακό υγρό. Αρχίζει η ανάπτυξη των εντέρων, που γίνεται έξω από την κοιλιά του εμβρύου. Αργότερα εισέρχονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Το έμβρυο ξεκινάει να κινείται αλλά δε γίνεται όμως ακόμα αντιληπτή από εσάς. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 15-22 χιλιοστών.


11η Εβδομάδα Κύησης (71η Ημέρα έως 77η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Πλησιάζει η χρονική στιγμή για τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Στο υπερηχογράφημα αυτό μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου. Αυξημένο πάχος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει αρκετά. Συμβουλή: Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η ελαφρά άσκηση και κυρίως το περπάτημα σας βοηθάει αρκετά.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Τα άνω και κάτω άκρα του μωρού σας γίνονται σιγά σιγά εμφανή. Τα άνω άκρα του είναι πιο μεγάλα από τα κάτω. Το έμβρυο συνεχίζει την ανάπτυξη του. Η συνεχιζόμενη διαδικασία ανάπτυξης των οργάνων του εμβρύου λέγεται οργανογένεση. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 19-26 χιλιοστών.


12η Εβδομάδα Κύησης (78η Ημέρα έως 84η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Μπαίνοντας στη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης, ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται πλέον σημαντικά. Οι ναυτίες υποχωρούν και η όρεξη σας επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Σιγουρευτείτε ότι οποιοδήποτε κρέας καταναλώνετε είναι πολύ καλά μαγειρεμένο για να μειώσει οποιαδήποτε πιθανότητα τοξοπλάσμωσης. Συμβουλή: Καταναλώνετε επίσης 8 - 10 ποτήρια νερό ημερησίως για να αποφευχθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι κυστίτιδες.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Το μωρό σας αυξάνεται σε μήκος γρηγορότερα. Το μήκος του έχει φτάσει πλέον τα 5,2 εκατοστά και το βάρος του τα 8 γραμμάρια. Τα βλέφαρα είναι κλειστά πάνω από τα μάτια που αναπτύσσονται. Τα οστά αρχίζουν να μεγαλώνουν και να είναι μαλακά. Αργότερα θα σκληρύνουν

Αξιολογήσεις