Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

5η Εβδομάδα Κύησης (29η Ημέρα έως 35η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Τα test κυήσεως ούρων είναι θετικά. Το σώμα σας θα αρχίσει να αλλάζει και (συνήθως) εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Μπορεί να παρατηρήσετε ναυτία, κούραση και ευαισθησία στο στήθος. Η μήτρα επίσης αρχίζει να μεγαλώνει πιέζοντας την ουροδόχο κύστη σας, κάνοντας όλο και πιο συχνές τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά και να αποφύγετε τον καφέ ο οποίος προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Η βλαστοκύστη εξελίσσεται σε έμβρυο. Από τον εμβρυικό δίσκο, δημιουργούνται τρεις στιβάδες ιστών. Το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα. Από το εξώδερμα θα δημιουργηθεί το δέρμα, τα μαλλιά, τα αυτιά, η μύτη, το στόμα, οι ενδοκρινείς αδένες και το νευρικό σύστημα. Από το μεσόδερμα, θα δημιουργηθεί ο σκελετός, οι μύες, τα αγγεία, η καρδιά, το αιμοποιητικό σύστημα και τα όργανα της αναπαραγωγής. Από το ενδόδερμα, θα δημιουργηθεί το στομάχι, το ήπαρ, οι πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα. Αυτή την εβδομάδα αρχίζει επίσης η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του θυρεοειδούς καθώς και η ανάπτυξη της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος.


6η Εβδομάδα Κύησης (36η Ημέρα έως 42η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Η πρωινή ναυτία και η κούραση μπορούν να είναι πιο έντονες λόγω των ολοένα αυξανόμενων ορμονών. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι βλαβερά για το έμβρυο και για τη μητέρα.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Ο πλακούντας έχει αρχίσει να λειτουργεί. Η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να χτυπάει αλλά είναι αδύνατο να την αφουγκραστείτε. Το έμβρυο αναπτύσσει το πρόσωπό του, που μοιάζει με εξωγήινο και το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 6 χιλιοστών.


7η Εβδομάδα Κύησης (43η Ημέρα έως 49η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Ήρθε η ώρα για το πρώτο σας υπερηχογράφημα. Στον υπέρηχο αυτό ελέγχεται εάν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και ακούτε για πρώτη φορά την καρδιά του μωρού σας. Με αυτό το υπερηχογράφημα καθορίζεται ακριβώς η ημερομηνία της κύησης καθώς και η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, καθώς επίσης και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Αρχίζουν να εμφανίζονται τα εντυπώματα των άνω άκρων. Ο εμβρυικός σάκος συνεχίζει να μεγαλώνει. Εκατομμύρια λάχνες δημιουργούνται στον πλακούντα και αρχίζει η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 5-9 χιλιοστών.


8η Εβδομάδα Κύησης (50η Ημέρα έως 56η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Η περιφέρεια σας μπορεί να ξεκινήσει να «μεγαλώνει» και στο πρόσωπό σας να εμφανιστούν οι πρώτες πανάδες. Θα συνεχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος σας, να επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα, να έχετε ναυτία, κούραση και δυσκοιλιότητα.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου σας. Αρχίζει η διαφοροποίηση των κυττάρων σε ήπαρ, πάγκρεας, στομάχι, πνεύμονες. Δημιουργούνται η στοματική και η ρινική κοιλότητα, η παρεγκεφαλίδα, ο σπλήνας και το άνω χείλος. Σχηματίζεται επίσης το αυτί. Το μήκος του εμβρύου κυμαίνεται μεταξύ 9-13 χιλιοστών.

Αξιολογήσεις