Ελευθεριος ΑναστασακηςΜαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Κλείστε ραντεβού! 210 24.69.448

Άρθρα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

1η Εβδομάδα Κύησης (1η Ημέρα έως 7η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Εάν επιθυμείτε να γίνετε μητέρα, είναι καιρός για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν από τη σύλληψη. Να και μία μεγάλη ευκαιρία για να υιοθετήσετε αλλαγές στην καθημερινότητα σας που θα βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Σταματήστε για παράδειγμα το κάπνισμα! Η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης πραγματικά υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα η σύλληψη.


2η Εβδομάδα Κύησης (8η Ημέρα έως 14η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Η περίοδος σας έχει τελειώσει και το σώμα σας προετοιμάζεται για τη σύλληψη. Σε λίγο θα γίνει η ωορρηξία, η διαδικασία δηλαδή της απελευθέρωσης του ώριμου ωαρίου από το ωοθυλάκιο. Το ωάριο ταξιδεύει προς τα κάτω, στις σάλπιγγες και… Μία χαρούμενη νύχτα ξεκινάει την περιπέτεια! Συμβουλή: Πριν από τη σύλληψη, είναι καλό να αρχίσετε τη λήψη Φυλικού Οξέος.


3η Εβδομάδα Κύησης (15η Ημέρα έως 21η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν προς τις σάλπιγγες. Εκατομμύρια σπερματοζωάρια πολιορκούν το ωάριο. Ένα από αυτά πέτυχε το σκοπό του! Η γονιμοποίηση έγινε! Δημιουργείται από το ωάριο και το σπερματοζωάριο ένα κοινό κύτταρο, ο Ζυγωτής. Ο Ζυγωτής πολλαπλασιάζεται και τα κύτταρα γίνονται 2, 4, 8, 16, δημιουργώντας τη βλαστοκύστη. Η βλαστοκύστη φθάνει από τις σάλπιγγες στη μήτρα. Η βλαστοκύστη έρχεται σε επαφή με το ενδομήτριο.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Τη στιγμή της σύλληψης καθορίζεται το φύλο του μωρού σας χάρη στα χρωμοσώματα Χ και Ψ που βρίσκονται στο σπέρμα του πατέρα.


4η Εβδομάδα Κύησης (22η Ημέρα έως 28η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;
Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα είστε σε θέση να γνωρίζετε εάν είστε έγκυος. Κάντε test εγκυμοσύνης. Εάν το test είναι θετικό τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Είναι πιθανό να έχετε πρωινή αδιαθεσία, ναυτία ή τάση για εμετό.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας;
Ολοκληρώθηκε η προσκόλληση και η εμφύτευση της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο και αρχίζει η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρυικού δίσκου, της αμνιακής κοιλότητας και του λεκιθικού ασκού. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβρυικού δίσκου.

Αξιολογήσεις