Εμβρυομεταφορά: Πώς Γίνεται & Τι Να Προσέξεις Μετά

Τι είναι η Εμβρυομεταφορά & πότε γίνεται η εμφύτευση;

Εμβρυομεταφορά καλείται η διαδικασία μεταφοράς των εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας. Η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η τοποθέτηση των γονιμοποιημένων εμβρύων πίσω στην μήτρα της γυναίκας, πραγματοποιείται την 2η , 3η, 5η  ή 6η μέρα μετά την γονιμοποίηση, όπου και μπορεί να αξιολογηθεί καλύτερα η ποιότητα των εμβρύων.

Πιο συγκεκριμένα, την 4η μέρα μετά τη γονιμοποίηση, είναι πιο δύσκολο να αξιολογηθεί η ποιότητα των εμβρύων, γιατί σε αυτή τη φάση, το έμβρυο είναι παρόμοιο με μια μπάλα, η οποία ονομάζεται μορίδιο

Αξίζει να αναφερθεί πως σε ένα μεγάλο ποσοστό μη εμφύτευσης και καθώς τα επίπεδα της β’ χοριακής αυξάνονται κατά την 5η, 7η και 10η μέρα, στις επόμενες ημέρες (δηλαδή την 11η, 12η  ή 14η ημέρα από την εμφύτευση) μπορεί τα αποτελέσματα κύησης, να είναι αρνητικά.

Εάν τα έμβρυα έχουν καλλιεργηθεί μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, (το στάδιο στο οποίο φτάνει το έμβρυο την 5η – 6η μέρα της ζωής του) πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά. Ο εμβρυολόγος επιλέγει τα ‘καλύτερα’ έμβρυα, σύμφωνα με τα εξής μορφολογικά κριτήρια:

  • Αριθμός
  • Σχήμα
  • Γενική όψη

Πλεονεκτήματα Της Μεθόδου

  • Ανώδυνη και απλή διαδικασία
  • Δεν απαιτεί αναλγησία
  • Διαρκεί περίπου 10 λεπτά
  • Γίνεται με την βοήθεια ενός λεπτού εύκαμπτου καθετήρα

Διαδικασία

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς πραγματοποιείται με την μεταφορά των γονιμοποιημένων εμβρύων πίσω στην ενδομητρική κοιλότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με την βοήθεια ενός ειδικού μικρού καθετήρα. Ο εμβρυολόγος αντλεί τα έμβρυα από τον καθετήρα και στην συνέχεια ο γυναικολόγος τον τοποθετεί στην μήτρα, όπου εναποθέτει τα γονιμοποιημένα έμβρυα

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Οι κινήσεις του γυναικολόγου είναι προσεκτικές και ήπιες και στην συνέχεια, ο καθετήρας μεταφέρεται στο εργαστήριο, για να διαπιστωθεί αν πράγματι μεταφέρθηκαν με επιτυχία τα έμβρυα.

Εμβρυομεταφορά και ανάπαυση

Με την ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς, η γυναίκα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένη για ένα διάστημα μισής ώρας και τονίζεται η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και κούρασης για τις επόμενες 2 – 3 μέρες. Η β χοριακή είναι μια ορμόνη, η οποία εντοπίζεται και μετριέται στο αίμα περίπου την 13η μέρα μετά από την εμβρυομεταφορά.

Τι Πρέπει Να Προσέχουμε Κατά Την Εμβρυομεταφορά

  • Ο γιατρός πρέπει να προσέξει ώστε να μην προκληθεί τραυματισμός στην μήτρα της γυναίκας.
  • Ορισμένες φορές η μήτρα της γυναίκας παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως η κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται πιο δύσκολα, καθώς ο καθετήρας πρέπει να ακολουθεί την φυσική κλίση της μήτρας
  • Τα έμβρυα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και επηρεάζονται από αλλαγές της θερμοκρασίας, του pH και του επιπέδου οξυγόνου. Αν καθυστερήσει η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς, ενδέχεται τα έμβρυα να επιβαρυνθούν και μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην επιτυχία του κύκλου
  • Ο καθετήρας, σε περίπτωση επαφής του με την τραχηλική βλέννα, μπορεί να οδηγήσει τα έμβρυα να κολλήσουν εκεί και να μην τοποθετηθούν στην σωστή θέση στη μήτρα
  • Η εμβρυομεταφορά είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται με την καθοδήγηση υπερηχογραφήματος, για την αποτελεσματική διαχείριση και χρησιμοποίηση του καθετήρα

Η Ημέρα Της Εμβρυομεταφοράς

Την ημέρα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εμβρυομεταφορά, η γυναίκα πρέπει να πιεί 2 και ίσως περισσότερα ποτήρια νερό, για να γεμίσει η κύστη, ώστε να φαίνεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια  στον υπέρηχο

Φυσικά αν η πίεση από την κύστη προκαλεί προβλήματα και αίσθημα δυσφορίας, τότε σε συνεννόηση με τον γιατρό, η γυναίκα μπορεί να αδειάσει λίγα ούρα, ώστε να νιώσει καλύτερα. Κατά την διάρκεια της εμβρυομεταφοράς, η γυναίκα δεν χρειάζεται να είναι ακίνητη και μπορεί να κουνηθεί αν πχ νιώσει μια ενόχληση, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα.

Αν της δημιουργείται άγχος από αυτό το ενδεχόμενο, η λήψη ενός απλού ηρεμιστικού μπορεί να αποτελέσει την λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Παράγοντες Μιας Επιτυχημένης Εμβρυομεταφοράς

  • Η εμπειρία και η τεχνική του γυναικολόγου που πραγματοποιεί την εμβρυομεταφορά
  • Η ορθή χρήση καθετήρα που δεν προκαλεί τραυματισμό στην μήτρα
  • Υπομονή και όχι βιασύνη κατά την διάρκεια της εμβρυομεταφοράς
  • Ο γυναικολόγος να είναι προετοιμασμένος σε περίπτωση ενδεχόμενων επιπλοκών
  • Τα έμβρυα πρέπει να συλλέγονται στον καθετήρα όταν ο γιατρός είναι βέβαιος πως μπορεί να προχωρήσει χωρίς προβλήματα
  • Η εμβρυομεταφορά πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση του υπερηχογραφήματος

Η αλήθεια είναι πως η εμβρυομεταφορά με ένα ποιοτικό έμβρυο, είναι η πιο σημαντική στιγμή της προσπάθειας της εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ακόμα κι αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, αν η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς δεν γίνει σωστά, τότε όλη η προσπάθεια είναι καταδικασμένη να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φροντίζουμε για εσάς

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γυναικολόγο, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση στα ζητήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και είναι σε θέση να σε ενημερώσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, για όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.
Επικοινώνησε σήμερα και κλείσε μια συνάντηση με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού